Japán : A japán teaceremónia |
A japán teaceremónia
Rukia-chan 2010.07.28. 14:47
A teaceremónia nagy hagyományokkal rendelkező japán szokás, egy különleges módja a társasági együttlétnek.
A teaceremóniát különböző módon lehet megrendezni, annak függvényében, hogy a vendéglátó melyik iskolához tartozik. De mint már említettem, fő részeiben az egyik teaceremónia hasonlít a másikhoz.
1./ Hozzávalók és kellékek
a./ Sukiya vagy teaház
Az ősöktől örökölt szokás, hogy a teaszertartást külön erre a célra épített kis házban tartják meg, melyet Sukiya-nak hívnak. Ez a ház a kertnek egy gondosan kiválasztott részében helyezkedik el. A kerten keresztül egy keskeny út, Roji, vezet a ház ajtajához. A háznak három szobája van. Egy várószoba (yoritsuki), egy szerviz szoba (mizuya) és a tulajdonképpeni teázó szoba (chashitsu).
Manapság már láttam olyat, hogy a lakásban fenntartottak egy szobát kizárólag a teaszertartás céljára.
b./ Szükséges eszközök
A ceremónia legfontosabb eszközei a teáscsésze (chawan), a teás szelence (cha-ire), egy kis bambusz seprű (cha-sen), amely a keverésre, habosításra szolgál, és egy bambuszkanál (cha-shaku). Mindegyik eszköznek rendszerint magas művészi értéke van.
c./ Ruházat
A teaceremóniához kellemes, nyugodt színű ruhát kell viselni. A hivatalos ceremóniához a férfiak egyszínű, a család címerével díszített selyemkimonót és fehér zoknit viselnek. A hölgyek számára is elegáns kimonó, és fehér zokni van előírva. A vendégnek kis legyezőt, és néhány papírszalvétát kell magával vinnie.
2./ A ceremónia
A teaszertartás tulajdonképpen négy részből áll. Először néhány falatot fogyasztanak (ez a kaiseki). Ezt követően visszavonulnak egy kis pihenésre (nakadachi). A harmadik, tulajdonképpen a fő rész, egy erős és sűrű tea (koicha) felszolgálása. Az utolsó részben egy könnyű, világos teát (usucha) fogyasztanak. Ha mind a négy részt teljes egészében végigcsinálják, négy órát vesz igénybe. De gyakran csak az utolsó részre korlátozzák, ami körülbelül egy órahosszáig tart.
a./ Az összejövetel első része
A vendégek, szám szerint öten, összegyűlnek a teaház várószobájában. Ide a vendéglátó vezeti őket, a kb. 6 m hosszú kerti úton. Az út mellett egy kőedény áll, tele friss forrásvízzel. Itt mindenki kezet mos, és kiöblíti a száját. Ha a bejárathoz érnek, mélyen meg kell hajolni, és egy alacsony ajtón kell a szobába belépni Ennek a kis ajtónak a jelentése nyilvánvaló: aki részt akar venni a teaceremónián, mély alázattal kell jönnie. A szobába való belépés után, amelyben egy kályha vagy egy faszéntartály található a vízforralásra, minden vendégnek a falfülke előtt, melyet japánul Tokonoma-nak hívnak, tiszteletteljesen térdet kell hajtaniuk. Aztán a legyezőt maguk előtt tartva meg kell csodálni a fülke falán függő tekercsfestményt, valamint egy kis oldalpolcon álló füstölőt. Utána a kályha vagy faszéntartó felé kell fordulni, és arról is a tetszésüket kell kifejezni. Miután minden vendég sorban átadta az első udvarias üdvözlését a vendéglátónak, egy sorban helyet kell foglalni a padlón úgy, hogy a legfontosabb vendég üljön a vendéglátóval szemben. Aztán a vendégek is üdvözlik egymást majd felszolgálják az előbb említett kaisekit, és később kis édességet is.
b./ Nakadachi
A vendéglátó könnyed célzása után a vendégek visszamennek a kertbe egy rövid időre, és helyet foglalnak egy közeli padon.
c./ Goza-iri
A ceremónia fő részének kezdetét egy gong jelzi, mely a teaszoba közelében függ. A vendéglátó a gongot ötször, legtöbbször hétszer üti meg. A vendégek figyelnek erre a gongütésre, még egyszer a kőedényhez lépnek, megtisztálkodnak a jövendő ceremóniához, majd ismét belépnek a teaszobába.
A bambuszfüggönyt, mely eddig az ablak előtt lógott, elhúzták, hogy a szoba világos legyen. A tekercsfestmény eltűnt a fülke faláról, most egy vázában friss virág áll ott. A friss víznek való edény és a teásdoboz már a helyükön vannak, mielőtt a vendéglátó a teáscsészével, bambuszseprűvel és teáskanállal belépne a szobába. A vendégek megcsodálják a virágokat és a víztartályt, úgy ahogy kezdetben tették a faliképpel és a gyertyával. A vendéglátó most visszamegy a szerviz szobába, és nemsokára visszatér egy mosogatásra szánt edénnyel, egy merőkanállal és egy állvánnyal vagy a víztartály fedelével a merőkanál részére. Aztán saját maga vagy a segéde egy tál süteményt helyez a legfontosabb vendég elé. A következő lépés a teásdoboz valamint a kanál megtörlése egy külön kendővel (fukusa), valamint egy tálkában forró vízben megmossa a bambuszseprűt, majd a vizet a mosogatóedénybe önti, és egy vászonkendővel (chakin) szárazra törli a tálkát.
A tea tulajdonképpeni elkészítéséhez a vendéglátó egy kis teáskanállal fejenként 3 kanál Matcha-t tesz a csészébe. Aztán a forróvizes edényből a merőkanállal vizet vesz, és annak egyharmadát a csészébe önti, a maradékot visszatölti az edénybe. Aztán a bambusz seprűvel addig veri a csésze tartalmát, míg az egy sűrű folyadék nem lesz, ami színben és állagában sűrű borsóleveshez hasonlít. Ez a tea az úgynevezett Koicha. Ehhez a legalább 20 vagy gyakran 70 évnél és régebbi teaültetvény zsenge leveleit adják.
Aztán az így már kész teát a csészében az erre biztosított helyre teszi a kályha vagy a faszéntartó mellé, és az első vendég, aki közben megette a süteményét, a térdein csúszva közelebb, jön a tea elfogadására. Ha a vendéglátónak van segéde, akkor ő hozza a csészét az első vendégnek. Ez meghajol a többi vendég felé, és a csészét a bal tenyerére helyezi, míg a jobbal a csésze oldalát fogja, hogy biztosan álljon. Aztán iszik egy kortyot, elveszi a szájától, megdicséri a tea ízét, és még kortyol néhányat. Aztán mielőtt továbbadja a másik vendégnek, aki közben szintén megette a maga süteményét, megtörli a csésze szélét, ahonnan ivott. A magával hozott Kaishi papírral. Ugyanígy tesz a második vendég is, majd továbbadja a harmadiknak, negyediknek és ötödiknek. Az utolsó vendég visszaadja a csészét az elsőnek, majd az átadja a vendéglátónak.
d./ Az usucha ceremónia
Ez mindenekelőtt abban különbözik a koicha-tól, hogy a tealevelek 3-15 éves teacserjéből származnak. Ettől a tea habosan zöld lesz.
A ceremónia lefolyása nagyon hasonlít a koicha ceremóniához, néhány különbséget az alábbiakban sorolunk fel:
1./ A teáscsésze egy kicsit kisebb
2./ Egy vendégnek 2 vagy 2,5 kanál teát tesznek a csészébe. Minden vendégnek teljesen ki kell innia a részére elkészített teát.
3./ A vendég a jobb kezének ujjaival törli meg a csésze szélét, ahol azt az ajkaival érintette, majd az ujjait törli meg a kaishi papírral.
Végezetül a vendéglátó minden eszközt kivisz a teaszobából, majd egy mély meghajlással jelzi, hogy a teaceremónia véget ért. Aztán a vendégek elhagyják a teaházat, és búcsút vesznek a vendéglátótól.
Forrás: szaku.hu
|